martes, 9 de junio de 2009

BILLAR

El billar és un joc que es practica impulsant amb un tac un nombre variable de boles (antigament d'ivori), en una taula amb tauler de pissarra folrada de drap, envoltada de bandes de material elàstic i amb troneras o sense elles. Va tenir la carta olímpica per als Jocs Olímpics de 2004, encara que no va arribar a ser inclòs en ells.
Existeixen molt diferents variants:
El billar francès o de carambolas.
El billar anglès o pool 51 .
El billar americà o pool.
El billar espanyol o Spanish pool.
El snooker.
El billar italià o cinque birili.
El billar rus o piràmide.
El billar Hindú.

HISTÒRIA

El billar, que des de començaments del segle XVI constituïx el veritable i luxós moble destinat a esplai domèstic, es deriva dels diferents jocs de boles que han estat en ús des de temps remots. Sembla d'invenció francesa, amb els primers precedents en els dos últims segles de l'Edat Mitjana. En el que té d'artística la taula sobre la qual es juga, ha seguit les variants de l'estil del Renaixement i els capritxos del gust, igual que els altres mobles de saló i gabinet. El nom pel que sembla prové de la paraula francesa bille, traduït per bola.

El joc es basa en els xocs de les boles entre si i amb les bandes. La jugada comença impulsant una de les boles amb el tac, el qual duu adossada en el seu extrem anterior una sola de cuir, encarregada de transmetre el moviment a la bola. Aquesta sola es recobreix cada pocs tiratges amb una pols antilliscant (guix). Actualment les boles solen ser de materials sintètics amb qualitats elàstiques similars a les de l'ivori.

JOC FRANCÈS I LES SEVES MODALITATS

El primer de tots els jocs de billar és el cridat francès o de carambola, que es juga amb dues boles blanques i una vermella, o bé una blanca, una groga i una vermella. Els jugadors llencen estratègicament amb les boles blanques (o groga i blanca), i la carambola consisteix a copejar amb la bola jugadora a les altres dues. La consecució de carambola vàlida dóna dret a seguir llençant; en cas de fallada, passa el torn a l'altre jugador, que llença amb la blanca contrària a la qual va usar l'anterior.
Segons les restriccions que es posin a l'execució de les carambolas, hi ha diverses modalitats:
Lliure: Només restringeix sèries en els racons, per a això es tracen triangles (després de la segona carambola, ha de sortir del triangle-racó almenys una de les dues boles no jugadores). La taula per a lliure.
Quadre 47/2: Sobre la taula es tracen línies -separades 47 cm.- formant quadrats i rectangles en els quals s'establix la mateixa limitació que en els racons de la modalitat "Lliure".
Quadre 47/1: El mateix que l'anterior però obligant a treure del quadre una de les boles contràries amb cada carambola que es faci amb elles dintre. Taula per als quadres 47/2 i 47/1 .
Quadre 71/2: Mateixa limitació que Lliuri o 47/2 però amb els quadres més grans.
Quadre 71/1: Ídem que 47/1. Mesa per als quadres 71/2 i 71/1 .
Banda: S'obliga que la bola jugadora toc almenys una banda abans de tocar la tercera bola (completar la carambola).
Tres bandes: És obligatori que la bola jugadora hagi tocat ja almenys tres bandes abans de completar la carambola.

Els tornejos es poden jugar a sets o a "distància". El joc per sets sol ser a 15 carambolas per set i al millor de 5 sets. En el sistema de sets no hi ha límit d'entrades. A "distància" s'especifica el nombre de carambolas a arribar a per a guanyar i el límit d'entrades màxim per a poder realitzar-les. Actualment sol ser 40 carambolas i 50 entrades, o 50 carambolas i 50 entrades. El joc de 3 bandes
Artístic o de Fantasia: Consisteix a executar carambolas difícils d'un catàleg de posicions preestablertes i puntuacions predefinidas segons la dificultat. Cada jugador disposa de tres intents per posició.



BILLAR AMERICÀ I LES SEVES MODALITATS

Una altra de les categories de billar més populars és la de billar americà, també coneguda com pool. En aquest cas, la taula té 6 forats o troneras, quatre en els cantons i dos més en el centre de cadascun dels costats llargs de la taula. En ells han d'introduir-se les boles seguint les regles específiques de cada joc. Els jocs de pool solen contar amb 15 boles numerades del 1 al 15, sent les 7 primeres conegudes com llises, ja que s'acoloreixen de manera uniforme al llarg de tota la bola, utilitzant un color diferent per a cadascuna d'elles. Les 7 últimes es coneixen com rayadas, utilitzant els mateixos colors que les boles llises en el mateix ordre, distingint-se per la forma que és aplicat el color en una banda al voltant de la bola. La bola 8 posseïx el color negre, sent l'únic que no es repeteix en el conjunt, aplicat a tota la bola a la manera de les boles llises.

Els jocs de pool més coneguts són:
Bola 9: Aquest joc només utilitza les nou primeres boles del conjunt. L'objectiu és introduir la bola 9 en algun dels forats, amb l'excepció que és necessari copejar en primer lloc a la bola de nombre més petit. Això no impedeix que les altres boles puguin ser introduïdes també. El nombre de jugadors és indeterminat. Existeixen variants que segueixen les mateixes regles amb diferent nombre de boles i bola objectiu. Aquestes so: Bola 6, Bola 7 i Bola 10 .
Bola 8: Utilitza les 15 boles del conjunt. És un joc per a dos jugadors o equips. Cada equip ha d'introduir les boles que li corresponen (llises o rayadas), i posteriorment introduir la bola 8 per a guanyar el joc. Existeixen moltes variants en les regles d'aquest joc. La versió anglesa utilitza boles grogues i vermelles en lloc de les boles llises i rayadas tradicionals, i en aquest cas es diu "pool 51".
Pool Continu: Existeixen moltes variants d'aquest joc, aquestes variants tenen en comuna el fet que les 15 boles (llises, rayadas i la bola 8) són "iguals".
14.1 Continu: Utilitza les 15 boles del conjunt. El guanyador és el primer a introduir un nombre prèviament acordat de boles, sense importar l'ordre. Aquest nombre pot ser major al de boles en la taula. Es coneix com continu doncs al quedar una bola sobre la taula, les catorze restants es col·loquen de nou en la seva posició inicial, de manera que es juga sense interrupció.
Bola 8 lliure: És una variant del pool continu, de fet és una modalitat híbrida entre el bola 8 i el pool continu; es basa que el primer a colar vuit boles qualsevol fins i tot la bola negra, aquí és una bola qualsevol excepte la blanca òbviament, és preoclama guanyador.
Rotació: Les boles han de ser copejades en ordre numèric ascendent. Cada bola val en punts el seu nombre imprès. Gana qui tingui més punts al final.


BILLAR ANGLÈS

Aquesta modalitat de joc és molt semblant al billar americà, l'única diferència és que, en comptes de boles rayadas i llises, s'utilitzen boles vermelles i grogues per a determinar quin grup de boles li correspon a cada jugador (2 jugadors per partida o 2 equips) També és conegut com pool 51.


BILLAR ESPANYOL

Més conegut com el Spanish pool o Chapolín de carambolas, és un joc d'origen espanyol, en el qual la taula es divideix en dues bandes amb tres forats vermells que pertanyen a una banda i altres tres forats blancs a l'altra banda (en cas que la taula posseeixi bandes del mateix color, seran els tres de la banda dreta i els tres de la banda esquerra segons el punt de sortida). El joc comprèn 15 boles numerades i una bola blanca el valor de la qual és de 10 punts (en el cas que en un partit hagi un empat a 65 punts, la bola blanca tindrà un valor de 11 punts per a marcar la diferència). La suma de les boles numerades i la bola blanca és de 130 punts, per tant, guanyarà la partida el jugador que primer aconsegueixi arribar a 66 o més punts. Si un jugador introduïx bola en la banda contrària, o no introduïx cap bola en cap forat perdrà el seu torn. És un joc molt utilitzat a Bèlgica, Regne Unit o Holanda.

SNOOKER
Snooker: Es juga en una taula usualment més gran que en qualsevol joc de billar americà. Utilitza 21 boles. 15 d'elles són vermelles, les 6 restants són d'altres colors i cadascuna d'aquestes boles té un valor:
Negra: 7 ptes.
Rosa: 6 ptes.
Blava: 5 ptes.
Cafè: 4 ptes.
Verda: 3 ptes.
Groga: 2 ptes.
Vermelles: 1 pt.

El jugador ha de començar introduint una bola vermella, i posteriorment anirà alternant-la amb una altra de color que ell trii (i que haurà de ser anunciada). El jugador finalitza el seu torn quan ha introduït totes les boles vermelles i posteriorment les de color per ordre de valor de menor a major; o simplement quan falla. Les boles de color diferent a la vermella tornen a col·locar-se en el seu lloc després de ser entroneradas, fins que no quedin més boles vermelles, moment a partir del que ja no tornen a la taula. La suma de la puntuació obtinguda per cada jugador segons les boles introduïdes determinarà al vencedor de la partida. En cas de cometre falta (ficar la bola blanca, ficar una bola no triada o tocar en primer lloc una bola que no correspon) el jugador donarà punts al seu contrincant (aquests varien segons el tipus de falta comesa). El joc és molt popular a Gran Bretanya, Irlanda, Canadà, Austràlia i l'Índia. Recentment ha sorgit interès pel mateix a Àsia Occidental i jugadors de Thailandia, Hong Kong i Xina han arribat a l'elit, encara que també la seva practica s'ha estès molt per altres països d'Europa com Espanya i Portugal.

TAULES
Carambola
Les taules de carambola són taules sense forats.
Taula de carambola original o clàssica: taula amb el tapizado verd i la vora de fusta.
Taula de carambola innovadora o moderna: taula amb el tapizado blau i la vora de fusta.

Pool
Les taules de pool tenen sis forats, quatre en els cantons i dos en la meitat dels dos costats més llargs.
Taula de pool clàssica: taula amb el tapizado verd, les vores de fusta i en les zones de la vora pegades als forats una làmina de metall.
Taula de pool neoclàssica: taula amb el tapizado verd, les vores de fusta i en les zones de la vora pegades al forat; aquesta zona en concret pot estar pintada de negre o bé, no tenir gens especial respeco a la resta del borda. També tot la vora pot estar recobert amb el tapizado verd.
Taula de pool d'altes tecnologies: taula amb el tapizado blau i la vora de metall.

Taula de pool cosmopolitana: taula amb el tapizado vermell i la vora de fusta; existeix altra variant que consisteix en el bord intern de metall, l'extern de fusta i amb la possibilitat d'estar recobertes amb una làmina de metall les cuato cantons.

Taula de pool moderna: taula amb el tapizado blau i les vores de fusta; aquests poden tenir pintats de negre els llocs de la vora pegats al forats.
Taula de snooker: taula amb el tapizado verd i les vores de fusta.

No hay comentarios: