viernes, 21 de noviembre de 2008

Regles


Regles antigues del basquetbol:

1 . La pilota pot ser llançada en qualsevol direcció amb una o ambdues mans.
2 . La pilota pot ser copejada en qualsevol direcció amb una o ambdues mans, però mai amb el puny.
3 . Un jugador no pot córrer amb la pilota. El jugador ha de llançar-la des del lloc on la pren.
4 . La pilota ha de ser subjectada amb o entre les mans. Els braços o el cos no poden usar-se per a subjectar-la.
5 . No es permet carregar amb el muscle, empènyer, copejar o donar cops amb el genoll a un oposant. La primera infracció a aquesta norma per qualsevol persona contarà com una falta, la segona ho desqualificarà fins que s'aconsegueixi una cistella, o, si hi ha una evident intenció de causar una lesió, durant la resta del partit. No es permetrà la substitució de l'infractor.
6 . Es considerarà falta copejar el baló amb el puny, les violacions de les regles 3 i 4, i el descrit en la regla 5 .
7 . Si un equip fa tres faltes consecutives (sense que el oposant n’hagi fet cap en aquest interval), es contarà un punt per als seus contraris.
8 . Els punts s'aconseguiran quan la pilota és llançat o copejat des de la pista, cau dintre de la cistella i es queda allí. Si la pilota es queda en el costat i un contrari mou la cistella, contarà com un punt.
9 . Quan la pilota surt fora de banda, serà llançada dintre del camp i jugada per la primera persona en tocar-lo. En cas de dubte, l'àrbitre llançarà la pilota en línia recta cap al camp. El qui treu de fora disposa de cinc segons. Si triga més, la pilota passa al oposant.
10 . L'àrbitre auxiliar, sancionarà als jugadors i anotarà les faltes, avisarà a més al àrbitre principal, quan un equip fa tres faltes consecutives. Tindrà poder per a desqualificar als jugadors conforme a la regla 5.
11 . L'àrbitre principal, jugarà la pilota i decideix quan està en joc, dintre del camp o fora, a qui pertany, i portarà el temps. Decidirà quan s'aconsegueix un punt, portarà el marcador i qualsevol altra tasca pròpia d'un àrbitre.
12 . El temps serà de dues meitats de 15 minuts amb un descans de 5 minuts entre les dues.
13 . L'equip que aconsegueixi més punts serà el vencedor.



Regles actuals del basquetbol:

El basquetbol és un esport que, per a qui ho aborda en primera instància, pot semblar una miqueta complex. Doncs un mica ho és. La bateria de regles del basquetbol que conformen aquest esport és immensa, atorgant-li fama d'esport complex, però una vegada que ho practiques ràpidament t’adones en cas contrari.
1.El joc
És un joc del que participen 2 equips de 5 jugadors cadascun. L'objectiu és encistellar en la cistella adversària i defensar la pròpia, així com intentar apoderar-se de la pilota en tot moment. Els jugadors poden passar, llançar, palmar o botar la pilota en qualsevol direcció, sempre que es trobi dintre dels límits del camp de joc. El guanyador és aquell equip que converteix major nombre de punts al final del temps reglamentari.
2.Taulers
És convenient que siguin construïts en material transparent, en cas contrari s'han de pintar de blanc. Dimensions: 1,80 m. en horitzontal i de 1,05 m. en vertical.
3.Cistelles
Han de ser d'acer massís amb un diàmetre interior de 45 cm. i de color taronja. El diàmetre mínim del metall dels cercles ha de ser de 1,6 cm. i el màxim de 2,0 cm. La xarxa haurà de subjectar-se al cercle per 12 nusos a igual distància que ho envoltin. La cistella es trobarà a 3,05 m horitzontalment del terra i a igual distància de les 2 vores verticals del tauler.
4.Pilotes
Poden ser de cuir, cautxú o material sintètic. Circumferència: mínima 74,9 cm. / màxima 78 cm. Pes: mínim 567 grams / màxim 650 grams. Els equips locals haurien de proporcionar almenys 2 pilotes amb aquestes característiques per a la disputa d'una partida.
5.Equip tècnic
Rellotge i cronòmetre Dispositiu de 24 segons 2 senyals acústiques diferents i suficientment potents Marcador visible que indiqui: temps de joc, nombre de període actual i indicador de temps morts registrats marcadors de faltes de jugadors (blancs amb xifres del 1 al 5) marcadors de faltes d'equip.
6.Àrbitres, Oficials de taula i Comissari
Els àrbitres (un principal i dos assistents) seran assistits pels oficials de taula i un comissari, si està present. Oficials de taula: anotador cronometrador operador 24 segons Comissari: supervisa labors dels anteriors.
7.Rellotge en marxa quan:
- en un salt la pilota és palmejada - després d'un tir errat la pilota és tocada per un jugador - en un servei la pilota és tocada per un jugador.
8.Rellotge es deté quan:
- acaba el temps de joc - l'àrbitre fa sonar el xiulet durant la partida - s'activa el senyal de 24 segons - es converteix contra l'equip que prèviament va sol·licitar temps mort - es converteix en els últims 2 minuts del quart període o en temps extra.
9.Equips
Es componen de 10 jugadors cadascun en partits únics. Es componen de 12 jugadors cadascun en tornejos de més de 3 partits. 5 jugadors en el terreny de joc i 7 suplents. L'entrenador podrà fer tots els canvis que desitgi. Entrenador i ajudant Capità (és un membre dels jugadors) 5 acompanyants com a màxim.
10.Temps de joc Es juga sobre un total de 40 minuts dividits en 4 períodes de 10 minuts. Entre el primer i segon període hi haurà un interval de 2 minuts, així com entre el tercer i la cuarta. Entre el segon i el tercer haurà un interval de 15 minuts en el joc.
11.Salt entre dos Es realitza: - en el centre del camp per a començar un període o període extra - quan hi ha la pilota retinguda - quan la pilota queda travada en la cistella es realitza un salt en el cercle més proper.
12.Joc de la pilota - es juga únicament amb les mans .Anotacions - es produïxen quan la pilota entra dins de la cistella - poden valer 1, 2 o 3 punts - una anotació en contra és anotada com una pròpia del capità de l'equip contrari.



Mides de la piste de bàsquet i la cistella:



No hay comentarios: