jueves, 20 de noviembre de 2008

Història del Bàsquet



El bàsquet va néixer com una resposta a la necessitat de realitzar alguna activitat esportiva durant l'hivern en el nord d'Estats Units. AL professor de la Universitat de Springfield, Massachusetts, James Naismith (un professor canadenc) li va ser encarregada la missió, en 1891, d'idear un esport que es pogués jugar sota sostre, doncs els hiverns en aquesta zona dificultaven la realització d'alguna activitat a l'aire lliure. James Naismith va analitzar les activitats esportives que es practicaven en l'època, la característica predominant de la qual era la força o el contacte físic, i va pensar en alguna cosa suficientment actiu, que requerís més destresa que força i que no tingués molt contacte físic. El canadenc va recordar un antic joc de la seva infància denominat "duck on a rock" (ànec sobre una roca), que consistia a intentar arribar a un objecte col·locat sobre una roca llançant-li una pedra. Naismith va demanar a l'encarregat del col·legi unes caixes de 50 cm de diàmetre però l'única cosa que li va aconseguir van ser unes canastres de préssecs, que va manar penjar en les baranes de la galeria superior que envoltava el gimnàs, a una altura determinada.

Primera pista de bàsquet: Springfield College.
El bàsquet femení va començar en 1892, en el Smith College, quan Senda Berenson, una professora d'educació física, va modificar les regles de Naismith para adaptar-les a les necessitats de les dones.
Com Naismith tenia 18 alumnes, va decidir que els equips estiguessin formats per 9 jugadors cadascun. Amb el pas del temps, aquest nombre es va reduir primer a 7, i després a l'actual de 5 jugadors.



El tauler va sorgir per a evitar que els seguidors situats en la galeria on penjaven les cistelles, poguessin entorpir l'entrada del baló. Amb el pas del temps les cistelles de préssecs es van convertir en cercles metàl·lics amb una xarxa sense forats fins a arribar a la xarxa actual.
El bàsquet va ser un esport d'exhibició en els Jocs Olímpics de 1928 i 1932, arribant a la categoria olímpica en els Jocs Olímpics de 1936. Aquí Naismith va tenir l'oportunitat de veure com la seva creació era convertida en categoria olímpica, quan va ser acompanyat per Adolf Hitler en la llotja d'honor, a Alemanya. El bàsquet femení hagué d'esperar fins a 1976 per a la seva admissió com esport olímpic.

El joc va agradar i es va establir aviat en Estats Units. Mèxic, va anar on primer es va introduir per motius geogràfics. A Europa, va arribar de la mà de les seus de YMCA a París. Però no va anar fins a la primera guerra mundial que va agafar gran impuls, sobretot gràcies als soldats nord-americans que jugaven en les seves estones lliures.El bàsquet en l'actualitat conta amb una gran difusió en diferents països de tot el món, sent un dels esports amb més participants i competicions regulars en diferents zones i països del món. En Estats Units, es disputa la NBA, considerada la millor competició mundial de bàsquet de clubs. La línia de tres punts (triple), es va provar en Estats Units en 1933. No obstant això, no seria adoptada per la ABA fins a l'any 1968, arribant a la NBA en la temporada 1979-80. En el bàsquet FIBA caldria esperar fins a 1984 perquè formés part del seu reglament.

No hay comentarios: